Der begynder at opstå frustrationer og nærmest panikagtig stemning blandt de danske forbrugere over manglen på cykler. Men hvorfor er det alle cyklerne er udsolgt, og hvorfor kan forhandlerne ikke bare bestille flere hjem?

Efterspørgslen på cykler er større end nogensinde før, men rigtig mange forhandlere må melde udsolgt. Det efterlader forbrugerne med stor undren og frustration. For hvorfor er der udsolgt alle steder, og hvorfor kan forhandlerne ikke bare bestille nogle flere cykler hjem?

For at forklare dette, skal vi skrue tiden tilbage til foråret 2020. Det er her coronaen bryder ud i Wuhan, og kort efter lukker det meste af Kina og de omkring liggende områder ned. Og da de store cykelproducenter holder til i Kina og Taiwan, betyder det at produktionen af cykler går i står. Da de så småt begynder at sætte gang i produktionen igen, har corona virussen spredt sig til resten af Europa og USA, og giver dermed logistiske problemer.

Dertil skal så tillægges at efterspørgslen på cykler er steget eksplosivt, og salget af cykler i Danmark er steget med næsten 100%. Så ret hurtig begynder forhandlerne at løbe tør for cykler, og samtidig kan de ikke bestille flere hjem, da lagerne i Europa er tomme, og produktionen i østen er flere måneder bagud. Så selvom de nu kan producere stel, så må underleverandører som f.eks. Shimano melde pas, da de også er ramt, og ikke kan levere de komponenter der skal bruges for at cyklerne kan samles færdig.

Så lige nu står vi altså i den situation at alle producenter er måneder bagud i produktionen, samtidig med at efterspørgslen er steget markant.

Kan de ikke bare sætte produktionen op?

Vi er ret overbeviste om at cykelproducenterne gør alt hvad de kan for at producere så meget som muligt, men hvis Shimano ikke kan leverer geargrupper, og Schwalbe ikke kan leverer dæk etc. så nytter det ikke meget. Dertil står de så med det problem at de ikke bare kan fortsætte med at producere de 2021 modeller, som de var i gang med, da de allerede nu skal til at tænke på 2022 modellerne. Så vores bedste bud er at vi skal helt frem til 2023 for producenterne igen kan følge med efterspørgslen.

Så lige nu kan vi desværre ikke tillade os at være kræsne. Har du brug for en ny cykel (og det har man jo en gang i mellem), så kan det godt være du ikke lige kan få den model eller farve du lige havde ønsket dig, eller lige præcis den geargruppe du havde drømt om. Så selv om du ikke lider af “primus optimus”, så er du nød til at tage det første og bedste der dukker op.

Hvad med cykeludstyr og reservedele?

Her har vi så næste problem. For det er jo ikke kun cyklerne der er et problem længere. Mange af de store leverandører og producenter af udstyr og reservedele kan heller ikke følge med efterspørgslen. Så vores bedste gæt, er at vi allerede her i foråret vil opleve mangel på reservedele, så som kassetter, kæder og andre sliddele. Så har du mulighed for det, og ved du allerede nu, at du kommer til at mangle i løbet af året, så overvej om det er nu du skal få det købt hjem til dit eget lager.

Har du oplevet problemer med levering af cykler og/eller reservedele, så skriv en kommentar og del det med os andre.

Se også Cykelstjernens forklaring på hvor alle cyklerne er henne.