For ca. 2 år siden luftede jeg ideen til min kæreste Lone om en cykelferie. Den blev dog hurtig fejet af bordet, med 10.000 gode undskyldninger.

Sidste år (sommeren 2015) var vi på en hygge udflugt i bil og var stoppet ved Nr. Lyngby i Nordjylland for at spise vores medbragte madpakke. Mens vi sider og nyder madpakken, kommer der et ældre ægtepar forbi på deres cykler. En snak åbnede sig op og det viste sig, at de var på cykelferie og deres plan var at køre fra Skagen til Rudbøl langs Vestkysten. De fortalte, at det havde de gjort igennem 14 år og altid i uge 24, da vejret er perfekt cykelvejr i den uge.

Lone lyttede og kunne se på hende at det begynde at fange hendes interesse. Jeg tænkte at der stadig skulle en del overtalelse til, men ved ikke lige hvad der gik af hende, Lone bragte selv emnet om cykelferie på banen og planlægningen blev påbegyndt. Pakkelisten blev lavet, der blev købt reservedele, cykeltrailer og cykeltasker ind til turen.

Ugen på til afgang valgte vi at ligge tingene frem og pakke det ned.

DAG 1 – Afrejse fra Frederikshavn

Afrejse fra Frederikshavn kl. 08. Inden havde vi pakket bilen og hentet Vivi som også skulle med på vores fælles cykelferie. Afsted det gik og lige en smut forbi Aalborg for at hente vores Chauffør, som skulle bringe bilen tilbage til Nordjylland.

Humøret var højt og snakken gik. Små pauser ( tissepauser ) blev holdt på de forskellige rastepladser langs motorvejen ned gennem Jylland. Ankomst til Rudbøl kl. 12.30 og vi fik pakket bagage og cykler ud.

Inden vi havde set os om, var der tilbagelagt 59 km. og vi har aldrig åbnet og lukket så mange låger før. (langs digerne til vadehavet, hvor fårene gik og græssede). Vi måtte køre en lille omvej ind i landet for at finde vores første overnatnings plads i et shelter.

DAG 2 – Ribe Domkirke

Dagen startede rigtig godt. Vi havde dagen i forvejen fundet 3 overnatninger, som lå ca. 50 – 60 og 70 km længere fremme. Så måtte vi se hvor langt vi nåede. Vi nød morgenmaden, som stod på Havregryn med Soyamælk. Lone valgte halv mælk og vand. (lidt underlig i min verden)
Jeg snuppede en kæmpe portion og tror det er skylden i alt det luft jeg havde i maven og senere måtte af med.

Alt pakket og klar, tisse af og afsted det gik. Vi havde taget regntøjet på, men der gik ikke længe før vi måtte tage det af igen, selvom solen ikke skinnede, så var vejret dejligt. En lille afstikker indenom Ribe by og et besøg i Ribe Domkirke. Bestemt et besøg værd.

Vi prøvede at finde tilbage til Vestkyst ruten og kørte i ring. Ikke særlig sjovt og det var igen begyndt at regne en smule. Vivi`s Trailer hopper af på brostenene og bøjede hendes beslag. Vi fik rettet beslaget og indkøbt nogle strips til at holde låseanordningen med.

Vi fik ringet til Turistinformationen og med deres hjælp fandt vi tilbage på ruten igen. Diskussionen om af finde tilbage er løst. Det regner i øvrigt stadig og Lone og jeg er ved at være godt våde og mærker at det tærer på kroppen og humøret. Vi ville egentlig gerne til Oksbøl, men Lone er brugt nu, så vi ender på Sejlborg Camping i en varm hytte.

Humøret steg hurtig igen efter et varmt bad og et varmt måltid aftensmad. Vi fik planlagt de 3 afstande (50 – 60 og 70 km.) til næste dags tur og vi gik til ro. Selvom at det har været en kold og våd dag, så nåede vi ud på hele 62 km.

DAG 3 – Hvide Sande

Super start efter et godt hvil på Sejlborg Camping. Alt var tørt og klar til brug igen. Vi sov en helt time længere (til kl. 08). Humøret var igen højt lige fra morgenstunden og fortsatte hele dagen. Tingene og planlægningen er nu på plads og fungerer perfekt.

Ingen regn og udfordringer på hele turen. Vivi lagde sig i front og som den lille dieselmotor hun er, så lå tempoet på super 22 km/t. Turen går ind over Oksbøl Øvelses terræn og lidt underlig at køre i flere timer og når man så møder en beboelse, så er vinduerne muret til og malet op som et fint lille vindue. Selvom vi holdt en del pauser med dejlig kage og kaffe, så nåede vi ud på flotte 81 km på dagens tur.

Nu ligger vi i Hvide Sande på en Shelter plads. Lone og jeg har valgt at slå teltet op, da det blæser lige ind i de åbne Shelters.

At ligge her og dovne efter Vivi har givet Pizza på den lokale Pizzabar er super, mens man hører blæsten og havet suser.
Vi er ikke helt halvejs endnu, men vi har tilbagelagt godt 204 km.

DAG 4 – Klit camping

Vågnede i Teltet ved at der dryppede på teltduen. Vil ikke lige sige at det var positive tanker, kan jo stadig huske den våde tur for et par dage siden.

Nå vi kom ud af soveposerne og begynde vores gøren og pakken og fik spist morgenmad. Heldigvis hold det op med at små dryppe. Dog overskyet på hele de 66 km vi tilbagelagte den dag (perfekt cykelvejr).

Lidt kedelig, men også på en måde en lidt udfordrende rute i dag (Hvis man kan sige det, uden at det lyder forkert). Mange store sten og lange grusveje og lige så lange asfalt veje. Pludselig var der køer på vejen og vi måtte lege cowboys. Magen til nysgerrige køer har jeg ikke mødt før, men med fælles hjælp fra andre bilister fik vi dem ud på marken igen.

Vi fik en velfortjent Is på Klit Camping inden turen gik videre. Fjattring Shelters er store og der var mulighed for et koldt men dejlig brusebad i det fri. Aftensmaden stod på Biksemad, og igen kom vi ud over de 60 km som vi aftalte hjemme fra, men fedt af alle har et overskud til at køre og side så mange timer på cyklen.

DAG 5 – Nystrup Camping Klitmøller

Så nåede vi dagens mål. Nystrup Camping Klitmøller.

At vågne kl. 05.45 med at det står med i store tykke stråler er ikke lige det mest positive på en cykelferie. Kravlede langt ned i min sovepose og faldt hurtig i søvn igen.

Det var bestemt ikke holdt op med at regne da vi vågnede kl. 07 men kl. 08.30 var vi godt i gang med trampe i pedalerne og efter fællessang og ca. 3 – 5 kilometer begynde det at klare op. Af med alt det regntøj igen og dagen holdt sig grå og overskyet.

Det meste af den rute var grusvej og jer som har prøvet at køre på grusvej efter en god gang regn, kender nok den følelse af at den suger kræfterne ud af dig. Blev lidt hyggeligt da vi skulle med færgen ved Thyborøn over til Agger. En tur der ikke varede mere en 12 – 15 min.

Lidt sjovt så var vejnavnet “LangMolevej” og ja den var Lang, meget lang..

Et kæmpe brag lyder og vi viste alle hvad det betød..Punktering. Vi var heldigvis forberedt hjemmefra med slanger til både trailer og cyklerne, men en kæmpe flænge i trailer hjulet var en udfordring. Vi fik bikset den gamle slange til og brugte den som indlæg mellem dæk og slange. Andet kunne vi ikke gøre her og nu.

Vi blev selvfølgelig enige om at vi så hurtig som mulig køre forbi en cykelsmed, men dem findes der ikke mange af helt herude hvor himmel og hav mødes. Da vi nåede i Pit havde vi kørt 78,5 km den dag og benene var stadig gode.

DAG 6 – 98% af ens bekymringer bliver aldrig til noget

Mon vejret holder? Alle de andre dage har det regn og torden, og det har jo klaret op meget hurtig, hvad vi jo har været meget glade for.

Skal vi være bekymret nu det viser delvis solskin? (98% af ens bekymringer bliver aldrig til noget).

Lone kunne godt tænke sig en kort dag på cyklen, altså ca. 30 km. ikke noget jeg var så glad for, men det var aftalen hjemme fra og bestemt noget jeg bliver nød til at respektere.

Det viser sig så i løbet af dagen at Lone´s app og Geografi ikke arbejdede helt sammen og dagens tur blev på 75 km. Positiv som hun er af natur, så tog hun selv udfordringen og og hun viste sig fra en helt anden siden, som jeg ikke har set før. RESPEKT..

Solen var bestemt også med os og vinden i ryggen, gjorde at tempoet kom op på 31,7 km/t dog kun over en strækning på ca. 5 kilometer. Men hold da helt op, hvor er det svært at holde et så højt et tempo på en Fatbike med trailer og 36 kg oppakning.

Natten skal tilbringes i en baghave hos nogle søde og gæstfrie mennesker lidt uden for Klim, tæt ved Fjerritslev. Et dejligt varmt bad, frisk pasta og kødsovs og aftens hygge med en godt kop kaffe.

DAG 7 – Dagens hårdeste strækning

Kl. 05.30 ringede mit og Lones indre vækkeur. Pyha, kold og trist morgen, men med en godt varm kop kaffe og soveposerne over os så kom varmen hurtig tilbage.

Aftalen var at vi skulle stå op kl. 07.30 som alle de andre dage. Lone og jeg fik tiden til at gå med snak om vores tur og tankerne blev også luftet om igen at tage på cykelferie.

Alle er nu oppe og der blev igen pakket sammen, spist morgenmad og On The Road vi var. Dog med en lille omvej inden om Fjerritslev hvor vi skulle have nyt dæk til traileren.

Bekymringen fløj gennem mig, da jeg ikke kunne se og finde et 16″ dæk i butikken og ventetiden syndes at være lang inden det blev min tur og tankerne kørte på fund højtryk med at finde en løsning vis cykelsmeden nu ikke lige havde et dæk. Som jeg skrev tidligere, så bliver 98% af vores bekymringer ikke til nogen og heller ikke den her gang.

Hurtig fik jeg skiftet dæk og ny slange, da den igen havde smidt luften. Wupti så var vi igen kørende og turen skulle gå forbi Slette Strand og hilse på Esben og Familie Kronborg.
Dog ligger Esben og triller rund nede i Frankrig til et stort mountainbike løb.

Frokost og en godt kop kaffe blev der selvfølgelig også indtaget og videre det gik mod Blokhus, hvor vores fælles ven på 68 år, ventede med dejlig kaffe og kage på Blokhus torv.
Tak for det Knud Erik Pedersen.

Dagens hårdeste strækning var nok turen fra Blokhus over stranden til Løkken. Løst sand og små åer der skule krydses. Ja, en fatbike er perfekt til stranden, men med en trailer med et lille tynd hjul og 36 kg vægt, så er det lige en udfordring.

Nu er vi meget tæt på det sted i Nr. Lyngby, hvor vi for 1 år siden mødet det ældre ægtepar som satte det hele i gang og der blev bestemt sendt en tanke til dem.

Vi har nu fundet ro på en ny shelters plads tæt ved Nr. Lyngby. Et rigtig fint og hyggelig sted og endelig fik jeg mit længe ventet lejerbål. Igen kom vi op over 72 km.

Der er ikke engang 82 kilometer til Skagen og kun 122 kilometer til Frederikshavn. Lidt en underlig tanke og gider ikke tænke den færdig, syndes at jeg ikke helt er klar til at give slip på den fede oplevelse vi har oplevet. Også lidt underligt at tænke på at vi har næsten nået vores mål og på knap 8 til 9 dage og ikke på de planlagte 10 dage.

DAG 8 – Afslutningen på Vestkyst Ruten

Afslutningen på Vestkyst Ruten 560 km. 44 km. tilbage til Hjembyen Frederikshavn. Lone har rigtig svært ved at få kroppen i gang her til morgen og forstår hende godt.

Så nåede vi Vestkyst rutens ende 560 km. Tilbagelagt på 8 dage. De sidste 44 km. tager vi i morgen hjem til Frederikshavn. Desværre vil min Garmin ikke connecte til Strava. Dagens tur blev på 83 km. Turen har været hårdt med en del modvind, sidevind og nogle gode bakker.

Vi møde Henrik Nielsen ( ykelven fra CCH Hjørring) i Tornby og fik besøg af Claus Sigsgaard (Rigtig god ven også fra CCH Hjørring) og fruen i Hirtshals. Tak for dejlig varm kaffe. Har talt med Jan Nielsen fra Ok Motion Skagen og har fået lov til at låne et bad og overnatning i deres klubhus. Alt i alt har det været en kanon tur og snupper gerne turen til næste år. Jeg er utrolig stolt over min kæreste Lone for at kunne gennemføre sådan en tur.

Vivi valgte at køre de sidste kilometer hjem til Frederikshavn den aften, da lysten til at pakke ud og pakke sammen ikke var særlig stor. Lone og jeg nød en tur på havnen og fejrede afslutningen på vores fælles mål var nået.

DAG 9 – Hjemturen

Lone og jeg fik os en dejlig varmt bad og kørte ned på havnen og fik os en dejlig fiske platte og en Fadøl. Her til morgen fik vi vores obligatoriske havregryn og kaffe. Vi fik pakket og kursen gik mod Skagens gren hvor Vestkyst ruten slutter.

Tilbage til banegården for at tage et billede at Vestkyst rutens Danmarkskort og syd over det gik, med et frokost stop i Ålbæk. Vinden var bestemt ikke blevet bedre siden aften før, så vi fik også lige en smag på den udfordring Vivi var ude på i går. Turen har budt på mange oplevelser og udfordringer både som ven, men sådan er det jo når man er sammen i så mange timer og skal prøve at tilpasse ens rytme og særheder til andre. Det har været lærerig.

Men vil nok gribe det anderledes and en anden gang (oppakning og trailer valg). Vil meget gerne på en cykelferie igen til næste år og vi har jo masser af tid til at planlægge turen og det vi skal have med. Lone og jeg har aftalt at vi tager bilen et sted hen og pakker igen cyklerne og kører rundt i er par dage inden sommeren går på hæld.
Det fantastiske er at Lone har fundet glæden i at udfordre sig selv og på den måde flytte sine grænser. Hele 622 kilometer er tilbagelagt på 9 dage

Næste år snupper vi turen fa Skagen til Gedser (800 km.) men bestemt med flere dage og mere besøg på historiske steder.

Fakta:

  • Vestkyst Ruten Rudbøl til Skagen 560 Km.
  • Ca. 60 km per dag
  • Lone´s oppakning 7 kg.
  • Vivi`s oppakning ca. 15 kg
  • Jerry`s oppakning 36 kg