De fleste mennesker forbinder sikkert Malaga med blege turister på stranden, men i starten af marts måned blev Malaga for mit vedkommende for evigt forbundet med tørre udfordrende MTB spor i godt selskab med MTB Travels

Malaga er en havneby i Andalusien i det sydlige Spanien. Her bor 570.000 indbyggere, men byen besøges hvert år af en anselig mængde turister. Mange kommer her, fordi der er op mod 300 solskinsdage om året, og temperaturer der om vinteren kun sjældent kommer under 15 grader. Længe har turismen været “mindet” på strandløverne, men i de senere år er der begyndt at komme flere turister der ønsker en aktiv ferie. Her kommer mountainbike sporten ind i billedet.

Vi var en mindre gruppe på 5 der var inviteret ned til MTB Travels i Malaga. Ingen af os kendte hinanden i forvejen, men vi havde alle MTB Travels som fællesnævner og ikke mindst interessen for mountainbike. Vores tur afspejler ikke helt den tur du selv kan booke hos MTB Travels, da den var specielt lavet til os, men du kan helt sikkert kører de samme spor som vi gjorde.

Udsigten, fanget af Karsten Sørensen

Landskabet

Landskabet omkring Malaga har meget at byde på i forhold til os på mountainbike. Kører du mod sydvest fra lufthavnen har du inden for 60 minutters kørsel flere bjerge på 1.000 meters højde. Du finder bla. Pico Mijas og Ojén.

Klimaet er tørt, og det bærer landskabet også præg af. Sporene er generelt meget støvede og sandede. Nogle steder kører du på klippe, andre steder grusspor, eller grusveje. Alt efter hvor du kører henne, har Malaga det meste. Her er alt fra udfordrende enduro spor, til nedkørsler på grusveje hvor de fleste kan være med. Men langt hen ad vejen kræver det en mountainbike med god vandring på både bag- og fordæmper. Hvis du ikke tager din egen cykel med, så kan du for rimelige penge leje en af MTB Travels.

Indlogering

Når du booker via MTB Travels bliver du indlogeret på Finca Naundrup i Calahonda lidt sydvest for Malaga. Finca Naundrup er dansk ejet og drives af Peter og Jane. De har de seneste 9 år haft stedet og løbende sat det i stand. Du kommer til at bo på et “hotel”, der råder over rigtigt mange idrætsfaciliteter, og der er derfor mange andre idrætsfolk på området. Vælger du selv at have cykel med, er der mulighed for både cykelvask og sikker opbevaring af cyklen.

Hvis du ikke vil have din egen cykel med til Malaga, kan du leje en hos MTB Travels. De har deres eget værksted og cykeludlejnings område på Finca Naundrup. Så hvis du er taget på chartertur til Malaga kan du henvende dig til MTB Travels og leje en mountainbike for en dag. Alle cyklerne bliver klargjort og repareret, så de er optimeret til en god lang dag på sporene.

Der er altid gang i MTB Travels værksted.

Rejsen til Malaga

Den første dag gik med at rejse til Malaga. Vi var tre der fløj fra Billund, en fra Aalborg og en fra København. Ingen af os kendte hinanden i forvejen, det lykkedes dog alligevel at mødes på rejsen og lære hinanden at kende, inden vi de følgende dage skulle køre sammen. Vi fløj om aftenen og ankom derfor sent i Malaga. Vi mødtes i lufthavnen med Martin Nørris fra MTB Travels, som var kommet for at hente os. Skønt at slippe væk fra kulden i Danmark og komme ned til varmen.

Vinteren havde ikke været specielt hård, men med masser af vand så man kan godt blive lidt træt af al det kolde mudder og regn hele tiden. Ingen af os der var med på turen, havde valgt at tage egne cykler med, så ret hurtigt var vi igennem lufthavnen og klar til at køre mod Calahonda. Efter ankomst på Finca Naundrup og en kold velskænket fadøl, fandt vi hurtigt vores værelser, spændte på de kommende dages MTB ture.

Mijas – Alhaurín de la Torre – Fuengirola – Calahonda

Den første tur var som Martin fra MTB Travels sagde det “den sværeste”, og det må jeg give ham ret i. Der blev flyttet grænser, og det er en god ting. Vi startede med et solidt morgenmåltid på Finca Naundrup, herefter mødtes vi i værkstedet hvor vores cykler var klargjorte, og skulle have justeret dæmperne inden de blev pakket ned i bilen. Vi fik alle nogle lækre cykler fra Santa Cruz med 150 mm. vandring på både forgaffel og bagdæmper, hjemme kører jeg med 120 mm, og syntes det var det meget med den store vandring, men det skulle senere vise sig, at det var helt perfekt til området.

Vi blev kørt op i Mijas bjergene til ca. 650 meter over havet, herefter startede MTB turen. Vi startede med en opkørsel på 100 m, inden det begyndte at gå nedad. De første nedkørsler vi kørte lagde stilen for dagen. Snævre singletrack med udfordrende drops på op til 60 cm, switchbacks og masser af løst sten/grus. Det var fantastisk at komme afsted på de tørre spor, og det tog ikke længe inden de store smil kom frem på læberne.

Det var skønt at kravle op af grusveje indtil man hørte vores guide Martin råbe “åben dæmperne, åben dæmperne” hvilket betød, at endnu en udfordrende nedkørsel ventede forude. Og det er netop her hvor man mærker betydningen af, at have en lokalkendt guide med. Man får en ganske kort forklaring på hvad der venter forude, inden man kaster sig selv og cyklen ud i det ukendte spor.

Karsten Sørensen fangede et billede af de mange punkteringer vi havde. Her, to punkteringer på samme tid.

Vi havde også en lidt kedelig rekord, vi formåede nemlig at få hele 8 punkteringer på dagens tur. Det er langt over normalen, men heldigvis havde Martin tasken fyldt med slanger, så ingen skulle trække hjem. På et tidspunkt er Martin lidt træt af de mange punkteringer så han siger “den næste der punktere skal give en øl” meget heldigt for os, er det Martin selv der punkterer.

Dagens tur endte med at blive 57 km. og 1100 højdemeter. Vi fik kørt alt fra udfordrende DH/Enduro spor, til grusveje og mere flow prægede spor. Vi var først hjemme på Finca Naundrup igen kl 18.30, trætte og glade oven på en skøn dag i solen på nogle fantastiske spor. Vi fik den lovede fadøl og noget lækker mad inden vi alle ramte vores senge. Jeg var godt træt og der gik ikke længe inden lyset blev slukket, så vi kunne være klar til endnu en dag på sporene.

Ojen – Golden Hills – Calahonda

Den nemme dag, som Martin kaldte den, skulle vise sig at blive særdeles udfordrende for en enkelt af deltagerne. Vi startede igen ud med et solidt morgenmåltid inden afgang. Cyklerne var allerede efterset og klargjort til endnu en dag på sporene. Martin havde taget en ny forsyning cykelslanger med i tilfældet af flere punkteringer.

Cyklerne gøres klar til start i Ojen

Vi blev kørt til den smukke by Ojen som ligger ca. 350 meter over havet, som er noget lavere end den første dag, hvilket betød, det også skulle gå lidt opad igen i dag. Allerede efter en kort nedkørsel fra Ojen gik det op, en længere opkørsel på 5 km. og 250 højdemeter. Herefter kom vi til nogle nedkørsler på grusveje og singletrack, skønt at give den gas på sporene og mærke varmen i starten af marts måned.

Efter 11 km. kørte vi en nedkørsel, Martin havde i forvejen fortalt, at den var stejl og med løse sten efterfulgt af et skarpt sving. Desværre var der en af deltagerne som kom lidt for hurtigt ned over stenen/klipperne, og måtte fortsætte ligeud i stedet for at følge svinget på sporet, det resulterede i et grimt styrt hvor deltageren fik en del skrammer på hænder og ben. Martin var hurtigt fremme og bad os andre stoppe inden nedkørslen, så vi kunne få den styrtede deltager på benene igen.

Jeg er uddannet intensivsygeplejerske så jeg fortsatte til fods til den tilskadekomne deltager for at hjælpe. Heldigvis var det mindre alvorligt end først antaget, og efter en pause på 30 minutter kunne vi alle fortsætte dagens tur. Da vi nærmede os afslutningen på turen, kom vi igennem nogle af de samme stykker singletrack som vi havde kørt dagen forinden, og så fik cyklerne lidt ekstra fart. Vi kom hjem til Finca Naundrup i tide til endnu et skønt aftensmåltid med velskænkede fadøl.

Denne dag fik vi slet ikke brug for en eneste af de ekstra cykelslanger, som Martin havde i rygsækken. Til gengæld var vi alle glade for den medbragte sandwich, som blev indtaget med en fantastisk panorama udsigt.

Turen endte med at blive 51 km., og 1100 højdemeter.

Singletrack på skråningerne af bjergene

Hjem igen

Den sidste dag skulle vi afsted mod lufthavnen allerede kl. 12, så vi kunne ikke rigtigt nå at komme på cyklerne. I stedet kunne vi så nå en tur i poolen (for dem der ville det) mens andre af deltagerne havde booket en times massage hos en massør, der er tilknyttet Finca Naundrup. Mens vi fandt vores pladser i flyet, var Martin allerede ved at gøre klar til de næste gæster, der skulle ud og prøver kræfter med de fantastiske spor i Malaga.

Lyder dette som noget for dig, så kan du booke en tur hos MTB Travels.

Her er en video fra turen, den er optaget på mit GoPro kamera monteret på en gimbal på brystet.