Test: T-BOLT Narrow/Wide klinge

Jeg ved ikke om hvor mange af jer mennesker der kender T-Bolt. Jeg kendte første mærket da de kom med deres Narrow Wide klinge for noget tid siden. T-Bolt er et dansk firma som er blevet startet af en ildsjæl med hjælp fra en industriteknikker, som begge har kendskab til CNC maskiner, og generel kendskab til at udvikle ting.

T-Bolt laver i øvrigt også en masse andre fede ting, som Directmount frempind til en dobbeltkronet gaffel, Titaniums bolte, quickrelease til hjul og saddelklemme, osv. osv. De har lavet Carbon fælge, men dette er noget de faser ud, da der ikke er tid til at strikke hjul.

Idéerne Bag

t-bolt-nw-klinge-002Konceptet bag en Narrow/Wide klinge er at du ikke skal kunne tabe kæden, selvom du kører kæden skævt. Hver anden tand er designet til at være tykkere end resten, så tænderne er formet ligesom en kæde, hvis du ser kæden oppe fra.

Det vil sige, at sådan noget som en chainguide bliver nu overflødig. I downhill og enduro verdenen, der tør man stadig ikke helt smide chainguide’en, men derimod i XC verdenen, der sidder kun et kranksæt tilbage med én enkel klinge.

Det som helt sikkert har presset i første omgang for designerne, det har nok været muligheden for at lave deres egen Narrow/Wide klinge, som de selv har kunnet designe, fræse og anodiserer. Hvis man først har fået smag for, at lave sine egne ting, så er det svært at stoppe igen.

Sekundært, så har det været for at skabe en klinge, som ikke havde en ”hylde” hvor kædesnask, mudder, osv. har mulighed for at ophobe sige. Derimod så skal det skubbes væk, og der skal være plads til det!

Den horisontale kant plejer, at være helt lige og flad på den gennemsnitlige klinge. Her har T-Bolt valgt at smide en lille skråning på den, så det er mere naturligt, at skidtet falder af, i stedet for at ligge på en ”hylde”. Samtidig i stedet for at kanten er horisontal, så hælder den nedad tilbagegående, så den følger kæden og skubber evt. ”snask” den rigtige vej.

Specifikationer

 • Narrow/Wide
  • Passer til 9/10/11-speed
 • Aerospace-aluminiumslegering EN AW-7075 T6
  • I-bjælke-konstruktion
   • Stærk nok til Downhill, men samtidig let nok til Cross-Country
 • Klingen er blandt de letteste på markedet
  • 32T – 35g
  • 34T – 42g
  • 36T – 45g
 • Lavet, designet og produceret i Danmark
 • Normalpris: 499 kr.
 • Sort anodisering

Personlige Holdninger

Den største udfordring denne her klinge nok får er rødt mudret ler, som du kan finde i alperne. Altså den slags mudder hvor du forsætter med at træde hurtigere for at holde mudderet af dækkene, fordi at ellers pakker dine hjul. Det er et generelt problem jeg oplever med alle klinger, uanset om det er narrow/wide eller om det er med forskifter, som kan holde kæden på plads.

Den er pæn i udførelsen, og den virker yderst troværdi, når du kører med den. Det er ikke et produkt jeg tvivler et sekund på – men jeg tvivler nu heller ikke det store på andre brands. Nu kører jeg med den på begge af mine cykler, så jeg har en chance for at mærke den på både hardtail og fully.

Der kan være forskel, ligesom der er forskel på affjedring. Den bliver udsat for en hårdere test på hardtail’en, da bagstagen ikke tager slag på samme måde som en fully. Samtidig så flyver jeg ikke lige så hurtigt over de tekniske sektioner nedad på hardtail som jeg gør på fully. De slag den får bringer også bagskifteren på en seriøs test, da den er med til at holde kæden på klingen.

t-bolt-nw-klinge004

Klingen er gemt under min bashring, som ikke er med til at holde på kæden. Dog er den der for at tage alle de slag, som klingen ellers ville få fra sten/rødder.

Positivt

Først og fremmest! Jeg har ikke tabt kæden, så det anser jeg som ret positivt! Jeg har udsat den for lige så hårde ting, hvis ikke hårdere, som jeg har gjort med min tidligere RaceFace og SuperStar. Jeg har sjovt nok ikke tabt kæden på noget tidspunkt, hvor jeg ellers ville miste den, med de 2 andre nævnte brands.

Den holdt i hvert fald fint til at flyve over sten og rødder i Andorra med 50 km/t, hvilket overraskede mig en del, da min kammerat tabte hans kæde, selvom han kørte med RaceFace og chainguide. Det skal dog tilføjes, at hans kæde var lidt for lang. Efter jeg fik Wolftooth/Lindrets Goatlink’et på mine bagskiftere, så har min kæde også været lidt for lange, uden problemer.

Den er så meget nemmere at rengøre for kædesnask, nu den har den skrå kant. Der er ingen grund til at mishandle sine ting med lampeolie nu.

Vægten er lækker, og de føles fantastiske at stå med i hånden. Overflade behandlingen er helt i skabet, og lige så vel er bling-faktoren i den ellers matte klinge.

En ting jeg faktisk også godt kan lide ved T-Bolt, det er helt sikkert at det er et mærke som få kender. Din nabo har den helt sikkert ikke, fordi han kender kun den halve salgstale af sin nye carbon letvægts XC, som han fik fra den lokale Concept Store.

Jeg vil våge min pels og smide T-Bolt klingen under samme kategori af andre dele som passer på dit vilde build med en masse custom dele.

Til sidst vil jeg gerne nævne, at jeg har lavet indgraveringer i visse andre klinger på allerede under 50 km. Disse her klinge har ikke vist samme tegn for mit vedkomme, hvilket jeg er ret overrasket over. Der er blevet anvendt en rigtig legering til dette mesterværk.

Negativt

Det der nok er mest irriterende er at man kun kan få den til GXP og 104 BCD. DOG er BB30 klinger på vej til webshoppen. Yderligere, så kan man ikke få den i andre farver end sort.

Prisen ligger som sagt på næsten 500 kr., og det er lidt pricy i henhold til, at man kan få så mange andre klinger. Dog ville jeg mene at det er en okay pris i forhold til hvad du kan få i de danske butikker, hvor du normalvis handler.

Efter længere misbrug af klingen, så kan man se, at tænderne burde have været en millimeter længere. Hvis klingen får tilpas slid, og har for korte tænder, så slider den en smule hurtigere på kæden, hvilket selvfølgelig går ud over resten af dit drivetrain. Der skal lang vej til før dette sker, men det er “en mulighed”. Dette er ikke noget jeg vil lægge meget vægt på, sammenlignet med andre produkter på markedet, og klingens yderligere specifikationer.

T-Bolt Narrow Wide er stillet til rådighed af T-Bolt.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *