Jeg var så heldig at få en aktiv ferierejse til Playitas resort på Fuerteventura(Kanariske øer) i gave. For dem, som ikke kender Playitas resort, så er det et stort resort med en masse sports aktiviteter såsom golf, landevejscykling, mountainbike, svømning, styrketræning, løb, zumba og mange andre holdaktiviteter. Der er mange forskellige aktiviteter og du kan booke et hold og prøve noget nyt hver dag. Man er selvfølgelig ikke tvunget til at være så aktiv på ens ferie, men resortet indbyder til, at man bevæger sig hver dag.

Farvel frostvejr!

Vi var 4 personer, som tog afsted i uge 2. Da vi tidligt søndag morgen tjekkede ind i Billund lufthavn var vi bestemt ikke kede af, at vi skulle forlade minusgraderne i Danmark og nyde 19-20 grader på Fuerteventura. Flyveturen tog cirka 5,5 timer, hvorefter vi lejede en bil i lufthavnen og kørte til resortet.

Der er forskellige indkvarteringsmuligheder afhængig af ens pengepung. Vi valgte at bo i deres annex lejligheder et par hundrede meter fra resortet og det fungerede fint for 4 personer. Vi var selv ansvarlige for mad, men det var let klaret ved det lokale supermarked.

Bikecenter

Resortets “Bikecenter” bliver faktisk bestyret af en dansker, som hedder Lasse. Han var super flink til at hjælpe os alle med at finde de rigtige cykler og servicen på stedet var helt i top.

I Bikecentret kan man bl.a. låne SPD pedaler til MTB og SPD SL pedaler til landevejscykler samt cykelhjelme. Det skal dog bemærkes, at alle pedaler og cykelhjelme kan være udlånt i højsæsonen. Lasse anbefalede samtidig, at man bookede cyklerne hjemmefra via resortets hjemmeside. Vi havde selv taget pedaler og cykelhjelme med og disse blev hurtigt monteret af centrets personale. Jeg vil anbefale, at man tager sit eget udstyr med, for så er man sikker på, at det virker og passer til én.

En mountainbike koster cirka 1300 kr. at leje for en hel uge inklusiv forsikring.

Bikecentret havde også 2 Garmin cykelcomputere, som man kunne leje. Vi havde dog selv taget en Garmin Edge Touring Plus med og Lasse lagde hurtigt MTB ruterne i området ind i cykelcomputeren, så at vi selv kunne finde rundt. Han gjorde det samme med ruterne til landevejscykling. Hvis du har en GPS, som understøtter navigering vil jeg igen anbefale at tage denne med, da det giver flere muligheder for at opleve landskabet på egen hånd.

I Bikecentret havde de også en mappe for mtb og landevejscykling. Heri kunne man se de ruter, som var tilgængelige i GPS’en. I mappen var der et kort over ruten, en lille beskrivelse, distance og højdemeter. Det gjorde det nemt og overskueligt at finde ruter, som passede til ens niveau.

Udlejningscykler

Man kunne både leje almindelige mountainbikes og fatbikes. Mountainbikene var fra BMC og det var modellen Team Elite 03. Den havde 29″ hjul med 2,2″ til 2,4″ Continental dæk, 2 x 10 XT geargruppe med SLX kranksæt, SLX bremser og en Rockshox Recon Gold fordæmper med 100 mm vandring.

Cyklerne bar selvfølgelig præg af, at det var udlejningscykler, men jeg synes, at de var i overraskende god stand. De var rene, skiftede perfekt og bremserne havde et godt greb. På hver cykel sad en saddeltaske med dækjern og en ekstra slange. Der var monteret en pumpe ved den ene flaskeholder.

Vi lejede to mountainbikes til de mandlige deltagere.

Jacomar turen

Vi havde set i det ugentlige program, at der var en 20 km begynder tur om onsdagen og en 40 km tur om fredagen med guide på. Det ville vi selvfølgelig ikke vente på, og derfor fandt vi en passende rute i mappen i Bikecentret og fandt efterfølgende denne i GPS’en.

Ruten hed “Jacomar” og var cirka 35 km lang og med 500 højdemeter. Da vi havde fået gang i GPS’en guidede den os hurtigt ud af resortet og ud på nogle bjergveje. Fuerteventura er en vulkanø og landskabet bærer enten præg af vulkansten eller jordveje med en blanding af hårdt mørkt sand og små sten.

Vores rute var nem at følge, da den foregik på jordvejene i dalene imellem bjergene. Jeg kan bedst beskrive landskabet som en gold og øde ørken uden megen planter og liv, men derfor var det stadig smukt og betagende at cykle rundt i!

Vi blev ved med at følge jordvejene og selv om de ikke bød på nogen former for tekniske forhindringer fik vi alligevel tonset igennem og fik nogle kilometer i benene. Cirka halvvejs igennem ruten endte vi ved en smuk og øde strand. GPS’en viste, at vi skulle passere nogle klipper og derfor blev vi nødt til at gå lidt med cyklen.

Da vi nærmede os enden af klipperne kom vi til en fiskelandsby, som kun kunne nås til fods eller til vands. Det var smukt og spændende og det er sådanne nogle fede oplevelser, som mountainbike kan give.

Efter fiskerlandsbyen blev vi nødt til at gå en smule igen inden vi kunne sætte os op på cyklerne og zigzagge imellem vulkansten. Vi endte til sidst på jordvejene og kørte hjem ad disse. Vi endte med at have cyklet 35 km og 554 højdemeter.

Begynder tur, 20 km

De resterende rejsepartnere havde om tirsdagen taget en tur på landevejscyklerne, hvor jeg havde taget en 25 km tur på egen hånd uden GPS.

Om onsdagen skulle vi med på en begynder tur på 20 km med en guide fra cykelcentret. Vi var 3 danskere og 1 guide. Lasse fra Bikecentret oplyste, at der ugen før havde været hele 16 med på begynder turen og antallet svingede fra uge til uge.

Guiden talte fint engelsk og tog os på en let tur igennem landskabet, hvor vi primært kørte på jordvejene. Under turen gav han os lidt tips til, hvor vi måske kunne finde lidt singletracks i landskabet. Turen sluttede af med en sodavand eller kaffe på centrets regning.

Vi synes dog ikke helt, at begynderturen var nok for os og fordi det primært var på veje kunne vi ikke mærke det i benene. Derfor valgte vi på egen hånd at køre ud i landskabet igen og fandt et mindre bjerg med en god stigning, som vi kørte opad for at få syret benene godt til. På toppen fandt vi en smule singletrack og da vi nåede bunden kørte vi lidt rundt i landskabet på må og få og fandt nogle sjove singletracks, udtørrede flodlejer og bakker mv. Vi fik faktisk en god tur ud af det og kørte 9,1 km med 183 højdemeter.

Øvet tur, 40 km

Om fredagen tog vi med på den øvede tur på 40 km. Vi var denne gang 4 deltagere og 2 guider. Vi startede igen ud med at køre på de velkendte jordveje, hvor vi kunne tonse afsted. Undervejs skiftede vi dog også over til en smule singletrack og lidt sjove stykker. Ruten var dog stadig primært på jordvejene. Vi kom vidt omkring og så store dele af det smukke landskab.

Cirka halvvejs igennem turen standsede vi ved en hyggelig havneby, hvor der var mulighed for at købe lidt mad og drikke ved en lille restaurant. Efter 20 minutters pause vendte vi hjemad og kørte ad den samme rute tilbage. Vi endte med at køre 43,5 km og 595 højdemeter. Turen varede cirka 3 timer og 15 minutter. Vi sluttede af med en sodavand på centrets regning ved poolbaren. Sådan burde alle ture ende!

Den samme dag insisterede en af deltagerne på at skulle løbe til et fyrtårn tæt på resortet og jeg cyklede med som støtte. Den sidste strækning op til fyrtårnet bød på op til 19 % stigning og det gik fra 87 højdemeter til 168 højdemeter på under 1 kilometer og den stigning kunne mærkes i lårene! Jeg fik derfor cyklet yderligere 10 km.

Vulkantur

Guiderne havde anbefalet os at cykle ud til en nærliggende vulkan, som lå i en nationalpark. Vi fandt ruten i GPS’en og fulgte denne ud til nationalparken. GPS’en sagde, at vi “kun” skulle køre 26 km og vi troede, at det ville blive nemt. Vi blev klogere!

Da vi nærmede os vulkanen skiftede landskabet fuldstændig karakter og der var vulkansten overalt. Det kan bedst beskrives som et mars lignende landskab. Da vi drejede væk fra jordvejene kom vi ud på nogle gamle veje, som var dækket med vulkansten. Det var en meget, meget ujævn tur og selv om cyklerne kørte overraskende godt igennem stenene fik det stadig en rockgarden i Danmark til at blegne!

Vi nåede til sidst frem til vulkanen og måtte trække det sidste stykke, fordi underlaget var for blødt. Vi gik ikke helt op til krateret, men der var stadig en flot udsigt. Vejen hjem var heldigvis på nogle nærliggende jordveje og vi skulle ikke køre retur af de førnævnte veje med vulkansten.

Selv om vi troede, at det ville blive en let tur var vi faktisk lidt trætte bagefter på den gode måde.

Beklædning

Under opholdet havde vi typisk 19-20 grader og for det meste sol. Det blæser dog ret meget på øen og derfor vil jeg anbefale, at man tager en vindtæt vest, jakke eller trøje med til at holde på varmen. Hvis det var overskyet og med blæst kunne jeg ikke holde varmen med en t-shirt og derfor brugte jeg tit min vest til at holde vinden ude.

Jeg vil også anbefale briller, da der kan flyve sten op hist og her.

Vurdering

Jeg har personligt ikke fået cyklet helt så meget i december måned og derfor var min form nok lidt nedadgående. Under opholdet har jeg cyklet 135 km på mountainbike og jeg er sikker på, at det har boostet min vinterform og jeg kommer til at mærke det herhjemme.

Jeg har i denne artikel kun valgt at skrive om mountainbike under opholdet, men vi lavede så mange andre ting såsom badminton, beachvolley, styrketræning, løb og jeg kunne fortsætte. Vi havde mange gode oplevelser udover det at cykle på mountainbike.

Skal du så tage til Playitas resort kun for at cykle på mountainbike? Nej, det skal du ikke. Men hvis man ser på det hele som en samlet ferie, så kan jeg kun anbefale det. Jeg blev ganske vist ikke udfordret rent teknisk og fik ikke kørt på ret meget singletrack, hvilket klart er det sjoveste efter min mening. Til gengæld fik jeg tonset rundt på vejene og fik set sider af et fantastisk og betagende landskab, som kun en mountainbike kan give og for mig var det lige så godt.

Priserne varierer alt efter, hvornår du tager afsted, så tjek Apollos hjemmeside for aktuelle priser.

Rejsen og opholdet var egenbetaling. Apollo Danmark havde venligst stillet to mountainbikes til rådighed under opholdet.