Santa Cruz Hightower – første indtryk

Santa Cruz er et amerikansk cykelmærke fra Santa Cruz, Califonien (santacruzbicycles.com). Santa Cruz er de seneste år blevet mere og mere populært i Danmark. De er kendt for at lave eksklusive cykler i høj kvalitet og efter min mening fedt design. Cyklen som vi skal teste er modellen Santa Cruz Hightower i S build som koster i nærheden af 43.000 kr. Cyklen kan både køre med 27.5+” hjul og med 29″ hjul som den vi skal teste.

Santa Cruz Hightower fås indtil videre kun i carbon i størrelsen medium, large og ekstra large. Derudover fås den i enten C eller CC som er carbon kvaliteten. Santa Cruz oplyser, at begge carbon grader er præcis lige så stive og stærke, men pga. at der er brugt dyrere carbon materiale er CC rammen 230 gram lettere. Til gengæld er CC kvaliteten også en del dyrere og her starter priserne først over 50.000 kr. Som en lille slutbemærkning kører Santa Cruz livstidsgaranti på både deres rammer og deres rammelejer. Så bliver lejerne slidt ned eller går i stykker sender de nye ud til dig inden for 48 timer.

Specifikationer på testcyklen

 • Fuld carbon C ramme med 135mm VPP suspension og boost.
 • Intern og ekstern kabelførring.
 • Rock Shox Pike RC 140mm boost forgaffel.
 • Rock Shox Monarch RT bagdæmper.
 • SRAM GX 1×11 geargruppe.
 • Race Face Aeffect kranksæt.
 • Race Face ARC 27 hjulsæt.
 • SRAM Guide R bremser.
 • Rock Shox Reverb Stealth Dropperpost.
 • Race Face styr og frempind.
 • WTB Saddel.
 • Maxxis Minion DHF 2.3 og DHR2 2.3.
 • Vægt: 13.69 kg.

Geometri

Santa Cruz Hightower er en forholdsvis ny model fra Santa Cruz som så dagens lys første gang i starten af 2016 og kom som en erstatning for Santa Cruz Tallboy LT. Men udover den samme vanring i bagrammen på 135mm. er der ikke mange ligheder mellem de to cykler. Santa Cruz Hightower har blandt andet 67 graders kronrørsvinkel hvilket er 2.5 grader mere slack samt en sæddestang vinkel på 74.3 som er noget mere stejl end Tallboy LT.

Det gør at cyklen langt mere kontrolleret og stabil på nedkørsler, men stadigvæk ikke går på kompromis på stigningerne. Santa Cruz har ligeledes fået skåret kædestagen ned med 15mm. Så man kan for alvor kalde Santa Cruz Hightower for en moderne 29″ trailbike. Cyklen er designet til kun at kan køre 1x geargruppe og det generer i hvert fald ikke mig.

På sporet

Første par ture på cyklen har været helt fantastisk. Jeg havde regnet med at den ville føles lang tungere på stigningerne end den gør, det er klart at den ikke racer op som en HT, men det er bestemt ikke ringe og VPP affjedringen gør sit til at minimere pedalbob. Specielt ikke når man tænker på at der sidder Maxxis Minion DHF og DHR2, hvor både rullemodstanden og vægten er meget høj.

Til gengæld har dækkene overdrevet godt greb som dog er lidt overkill til danmark efter min mening. Jeg glæder mig derfor til at få nogle lidt lettere dæk på og måske et lettere hjulsæt på sigt for virkelig at optimere rotationsvægten og farten på signininger og på lige stykker. På nedkørsler og på flowstykker er den ikke overraskende helt vildt fed, cyklen farer afsted og det er kun rytteren der sætter begrænsningerne. Både forgaffel og bagdæmper er i fin balance og rammen føles mega stiv og adræt på grund af den fede geometri. Bagdæmperen kunne godt bruge en fuld lockout funktion til lange stigninger og asfalt.

27.5+

Som jeg beskrev tidligere kan Santa Cruz Hightower også køre med 27.5+” hjul. Det gøres ved at ændre på en “flip Chip” som sidder i affjedringen, hvilket hæver kranboksen en smule. Derudover er det mest optimale at ændre vandringen i forgaflen til 150mm. På den måde beholder man samme geometri på cyklen som med 29″ hjul. Det er efter min mening lidt kompliceret, men det er super fedt at man har muligheden og det er da klart noget jeg skal prøve på et tidspunkt.

Cycle Sport Silkeborg er en forholdsvis ung cykelbutik men har allerede gang i rigtig mange spændende projekter som vi glæder os til at se nærmere på. Derudover har de været så venlige at gøre det muligt for MTBX.dk, at teste denne Santa Cruz Hightower, som vi glæder os rigtig meget til at teste endnu mere ude på sporene i den kommende tid.

Cycle Sport Silkeborg forhandler ligeledes Scott, BMC og Intense cykler så er du på udgik efter en ny mountainbike så er de bestemt en besøg værd.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *