18-årige Mikkel Kaiser fra Frederikssund er bidt af downhill mountainbike. Det har han været, siden han for første gang, i en alder af 11 år, prøvede at køre downhill mountainbike i Wagrain, Østrig. Det var på en sommerferie i 2009, hvor han var på ferie med sin familie, hvor også den danske racerkører Jan Magnussen og hans familie var med.

Den gang det hele startede. Mikkel i Wagrain sammen med racerkøreren Jan Magnussen (yderst til højre). Foto: Jan Kaiser
Den gang det hele startede. Mikkel i Wagrain sammen med racerkøreren Jan Magnussen (yderst til højre). Foto: Jan Kaiser

”Vi var på sommerferie sammen med Jan Magnussen, som min far var pressechef for. Her skulle vi selvfølgelig have lidt fart og spænding og besøgte Bikepark Wagrain og her blev jeg bidt af det. Den gang var jeg nok ikke så bevist om, at det var fart, spænding og adrenalin der fængede mig, men jeg synes, det var fedt og meget anderledes. Det var vildt, at blive udfordret på nogle spor, hvor det var så stejlt, at det var skræmmende, men der var kun en vej ned og det var på cykel. Det gav et mega kick. Og jeg husker, at Jan Magnussen også fandt det skræmmende, men var vild med det” fortæller Mikkel, inden han med et smil tilføjer. ”Dog syntes han ikke det var sjovt, at jeg kørte fra ham…”.

Hvis man ikke har hørt så meget om downhill mountainbike, så foregår det ned af bjergene via præparerede og “knap så” præparerede spor. Mange skisportssteder byder nu på såkaldte Bikeparks om sommeren, hvor rytterne sammen med deres cykler fragtes til toppen af bjergene i skilifterne, hvorefter de begiver sig ned af de forskellige spor, der ligesom på ski er inddelt i sværhedsgrad. Og selvom alle spor som regel byder på ekstra udfordringer i form af hop i alle størrelser, findes der såkaldte ”chicken-lines”, hvor de knap så rutinerede kan slippe for de store hop. Men man kommer ikke udenom, at det er stejlt og typisk falder sporene 500-1.000 højdemeter fra top til bund.

Mikkel Kaiser på en af de mange wallrides i Leogang, Østrig. Foto: Jan Kaiser
Mikkel Kaiser på en af de mange wallrides i Leogang, Østrig. Foto: Jan Kaiser

Koncentrationen skal være i top og fysisk er det en hård udfordring, da udfordringerne gør at det ikke er muligt at sidde på sadlen på vej. Sporten er ikke helt ufarlig, så de fleste ryttere er udover full-face hjelm udstyret med nakkekrave, rygskjold, samt beskyttere på arme, albuer, bryst, knæ og skinneben. Og med de mange udfordringer og fald, udsættes også cyklen for store belastninger, hvorfor det er nødvendigt med en kraftigt bygget downhill cykel med full suspension og stor vandring på dæmperen.

Efter Mikkels første oplevelse med downhill mountainbike, blev det til flere ture til Wagrain og Bikepark Winterberg i Tyskland. Men da Mikkel ikke selv havde noget udstyr, var det en stor udgift, hver gang at han skulle leje sikkerhedsudstyr, cykel m.m. Men med tiden blev der indkøbt sikkerhedsudstyr og efter Mikkel selv fik kørekort, blev mulighederne for at komme rundt større. Og ved at lave en masse promovering med billeder og videoer på de sociale medier, fik Mikkel en aftale med NS Bikes og har nu sin egen DH cykel, en NS Bikes Fuzz 1.

”Det har hjulpet en hel del på mulighederne, at få eget udstyr” siger Mikkel. ”Jeg havde en NS Bikes dirtbike i speciel Sam Pilgrim udgave, da han var mit idol. Så at få en NS Bikes downhill cykel var en drøm. NS Bikes Fuzz 1 er kendt for dens fantastiske performance på de vilde spor og er samtidig en holdbar cykel, som kan nydes i flere år ovenpå alle rødderne og stenene, og så er jeg vild med udseendet og geometrien. Det gør mulighederne for træning større og man behøver ikke altid, tage til udlandet for at træne.

Jeg tager rigtig tit ud i Rude Skov ved Holte, hvor der er lavet nogle rigtig gode downhill spor. Men også Vallåsen i Sverige byder på lift og gode spor og det er trods alt kun nogle få timers kørsel væk. Og vil man til de lidt større bakker, så er Bikepark Winterberg i Tyskland noget af det, der er tættest på. Den er vildt fed og byder på spor til både begyndere og de meget øvede”.

Onboard skud af Mikkel Kaiser på en wallride. Foto: @mikkelkaiserr
Onboard skud af Mikkel Kaiser på en wallride. Foto: @mikkelkaiserr

I år gik sommerferien til Leogang i Østrig, hvor der i juni blev afviklet en afdeling af UCI’s Downhill World Cup. VM sporet byder på en 2,5 km. rute med et fald på 500 højdemeter, så et gennemsnitligt fald på 20% med masser af kæmpe hop og udfordringer undervejs.

Tager man liften helt til toppen i Leogang, falder sporene 900 meter fra top til bund. ”Leogang er det fedeste og mest udfordrende, jeg endnu har kørt. Der blev flyttet grænser hver dag.

Jeg vil ikke anbefale det, hvis man ikke har kørt downhill før. Selvom man kan vælge chicken-lines, så har selv de letteste spor nogle svære passager, og med de lange og “mere” naturlige spor er det også en hård bikepark at køre. Men for øvede ryttere er det et fantastisk sted med masser af super gode spor og masser af forskellige udfordringer, såsom drops i alle højder, wallrides og gaps man kan udvikle sig på”.

mikkel-kaiser-downhill-leogang-03
Mikkel Kaiser med Fabio Wibmer, som udlever drømmen som fuldtids mountainbiker. Foto: Jan Kaiser

I Leogang mødte Mikkel Kaiser desuden en anden af sine sportshelte, da den unge østriger Fabio Wibmer var i gang med videooptagelser på VM sporet. Fabio er blandt andet kendt for hans YouTube video ”Fabio Wibmer’s Downhill Chase”, der sammenlagt har nået næsten 4 millioner afspilninger.

Den professionelle mountainbike rytter har 125.000 følgere på Facebook, men Mikkel kunne berette, at han var helt nede på jorden. ”Jeg fik en kort snak med ham, og han var vildt sympatisk. Vi fik vekslet lidt få ord om banen og hans ophold og så fik jeg ellers bare nydt at se ham køre. Men ligesom jeg oplever det herhjemme, så er der bare et specielt sammenhold blandt dem, der dyrker denne her sport og alle er søde og venlige overfor hinanden”.

Hvis du ønsker at se video fra Leogang, så har Mikkel lavet nogle lækre videoer, som du kan se på hans YouTube kanal ”Mikkel Kaiser”. Du kan også se billeder og videoer på Instagram @mikkelkaiserr.