Det er desværre ikke altid man kan tage cyklen hjemmefra. Nogle gange er man nød til at fragte cyklen bag på bilen, og så har man brug for for en cykelholder. Vi har kigget lidt på udvalget af cykelholdere anno 2024, og vil komme med vores bud på en fornuftig cykelholder til bilen.

Det første du skal tage en beslutning om, er dit behov. Hvor mange cykler har du brug for at kunne fragte, og hvor ofte har du behovet for at have cyklen med på en cykelholder? Det er klar, at hvis det er 1 eller 2 gange om året, du har behovet, så er der ingen grund til at investere i den “dyreste” cykelholder. I dette tilfælde vil et billig cykelstativ (sakseholder) ofte være nok til at dække dit behov.

Køb den rigtige cykelholder

-> Se udvalg af cykelholdere til anhængertræk her

I denne guide har fundet forskellige typer af cykelholdere og cykelanhængere til bil med anhængertræk. Så uanset hvor mange cykler du har behov for at transportere bag på bilen, så kan du herunder finde en løsning der dækker dit behov.

De er vores erfaring at de fleste gerne vil have mulighed for at kunne medbringe 2 til 3 cykler. Ofte når man er på tur med sin mountainbike, har man en kammerat eller to med. Så når du nu har lavet en vurdering af hvor mange cykler du skal have med, og hvor ofte, så er du klar til at investere i en ny holder til din cykel.

Cykelholder til 2 cykler (Med brede styr)

Atera Strada E-bike version

Har du tidligere haft en cykelholder til 2 cykler, men oplevet at det er besværligt at få plads til 2 mountainbikes med brede styr, så er denne Atera løsningen.

Den er lavet netop til E-bikes, og MTB med brede styr, da der er 23 cm mellem hjulholderne. Den vejer 15 kg, og kan holde helt op til 60 kg.

Læs mere her

 

Den populære

Amber Deluxe til 2 cyklerHar du brug for at have 1-2 cykler med, og gerne vil fragte dine cykler nemt og sikkert rundt. Så anbefaler vi denne Pro-User fra Amber Deluxe. Kvaliteten er god, og den er nemt at montere bag på bilens anhængertræk. Det er ligeledes nemt at fastgøre op til 2 cykler på cykelholderen, og de står sikkert fast uden brug af ekstra stropper og lignende.

Vi har testet denne cykelholder igennem en hel sæson, og den virker upåklagelig, og selv med 2 cykler på, er den nem at tippe, så der er adgang til bagagerummet. Eneste minus ved denne cykelholder er vægten på næsten 15kg. Det koster selvfølgelig lidt kilo, at lave en sikker og robust holder, og ved på- og afmontering virker den lidt tung. Funktionaliteten og kvaliteten opvejer dog dette, når først den er monteret.

Vi har kåret denne som bedste køb til 2 cykler

Den billige cykelholder

Er budgettet ikke til den bedste, så findes der et alternativ. Vi har ikke prøvet den specifikke model, men har prøvet en tilsvarende. Den er bestemt brugbar, men der er ikke meget luksus eller fine detaljer over den. Forhandleren skriver selv maks 30 kilo, så der er ikke meget at give af, hvis du har 2 “tunge” mountainbikes på holderen.

Denne cykelholder fra Harald Nyborg af mærket Branford, er ikke imponerende, men den virker, og har lige som den lidt dyrere model, en vippefunktion, som er en uundværlig funktion på en cykelholder. Så er du ligeglad med de små detaljer, så er dette et billigt alternativ.

Købes hos Harald Nyborg – Kr. 1.299,-

Cykelholder til 3 cykler

Pro-User cykelholder 3 cykler

Har du brug for at have op til 3 cykler med på køreturen, og vil du transportere dem med stil, så er det denne Pro-User Amber Deluxe du skal have. Prisen er kr. 2.899, men den kan også uden problemer holde 3 cykler, og også mountainbikes med 29″ hjul. Den kan selvfølgelig vippe, så du kan tilgå bagagerummet på bilen, selv efter du har monteret og fastspændt 3 cykler.

Når det kun det bedste er godt nok – Kr. 2.899,-

Saksemodellen (Cykelstativet) – Den billige løsning

Avant cykelholderDen simple cykelholder, som også er kaldet en saksemodel, eller et cykelstativ. Den er billig, og nem at montere, og så fylder den ingenting. Har du kun en sjælden gang behov for at tage cyklen med på kortere ture, og maks 2 cykler af gangen, så kan et cykelstativ sagtens være en god løsning. Vi har udvalgt en cykelholder fra Avant til kr. 349. Selvom forhandleren skriver til 3 cykler, anbefaler vi at man kun bruger den til 1-2 cykler. Har man 3 cykler på den, så hænger de meget tæt, og der følger ingen bespænding med til fastgørelse af cyklen.

Den er selvfølgelig stadig sammenklappelig, og fylder ikke meget i bagagerummet eller skuret, når den ikke er i brug.

Avant cykelholder til kr. 349,- (Link til forhandler)

Cykelholder uden anhængertræk

Har du ikke anhængertræk, så fortvivl ikke, for der findes nogle gode løsninger alligevel. Alt efter hvilken type bil du har, så er der mulighed for enten at montere et cykelstativ på bagklappen, eller en cykelholder på taget.

En anden måde at fragte sin cykel på, er ved at hænge dem på en holder, modsat de klassiske modeller hvor cyklen står på holderen. De 3 store brands inden for cykelholdere, Buzzrack, Saris og Thule, har alle lavet en “Hangon” model.

Den primære forskel ud over måden cyklerne fastgøres på er prisen. Disse cykelhængere har en mere simpel konstruktion, og der dermed også et billigere alternativ til de klassiske holdere.

Buzzrack Pilot til bagklap (2 cykler)

Buzzrack Pilot cykelholderBuzzrack har blandt andet lavet denne holder, som kan tage 2 cykler. Dette er ikke en klassisk hangon model, men virker derimod efter samme princip som en klassisk cykelholder, da cyklerne står på holderen. Et rigtig godt alternativ hvis du ikke har anhængertræk, eller skal bruge trækket til f.eks. en campingvogn.

Vi har ikke testet denne model, men den virker som et godt alternativ til de dyrere løsninger.

Buzzrack Pilot koster kr. 1.899,- (Link til forhandler)

Saris Guardian (2 cykler)

Saris GuardianDenne holder fra Saris kan holde 2 cykler. Princippet er det samme som Thule’s Hangon til 3 cykler, hvor cyklerne hænger i holderen, og denne model kan nemt tippes, så der er adgang til bagagerummet.

Saris Guardian er et rigtig godt bud på en cykelholder til 2 cykler, og som ikke fylder ret meget.. Prisen er set til kr. 899,-

Saris Guardian koster kr. 899 (Link til forhandler)

Mærker

Der findes flere anerkendte mærker af cykelholdere på det danske marked. Thule, Buzzrack og Atera er nogle af største forhandlere.

Hvad skal du ellers kigge efter

Ud over den oplagte med antallet af cykler du har behov for at fragte, så kig efter følgende

Opbevaring

Bor man i lejlighed, eller lignende hvor man måske ikke har så meget opbevaringsplads, så er det værd at tænke over inden man bestiller en stor (og tung) cykelholder til sin bil. En robust holder til 2-3 cykler vejer nemt en 15-20kg, og fylder en del. Så skal man have den op og ned af et kælderrum, så kan det hurtig blive en belastning.

Montering

Jo oftere du bruger din cykelholder, des vigtigere er dette punkt. Kort sagt, så skal det være nemt at montere og afmontere sin cykelholder eller stativ. De bedste cykelholdere har en indbygget låsemekanisme, i form at et håndtag du låser ned over anhængertrækket. Her skal man være obs på at nogle billige modeller ikke har dette, og skal monteres ved hjælp af værktøj. Bruger man kun sin cykelholder en gang om året eller måske endnu mindre, så kan det godt gå. Har man større behov end dette, så vil vi anbefale at man går efter en holder med indbygget fastmontering.

Vippefunktion

Har du først en gang prøvet at montere en cykelholder uden vippefunktion for derefter at opdage at du skal bruge noget i bagagerummet, så ved du godt hvad vi tænker på her. Det kan nemlig på de fleste biler være rigtig bøvlet at få adgang til bagagerummet, når først cykelholderen sidder bag på bilen.

Så kig efter en cykelholder med vippefunktion. Dette gør at du kan udløse holderen, enten med foden eller hånden, og vippe den frem, så bilens bagklap kan åbnes frit.

7 polet vs 13 polet stik

Har du en nyere bil med 13 polet stik til anhænger og cykelholder, så kan du godt bruge en adapter, så du kan bruge en cykelholder med 7 polet stik. Dette kan vi dog ikke anbefale på nyere biler, da de 13 polet stik har nogle ret væsentlige funktioner som du derved deaktivere. Har din bil f.eks. baksensor, så vil den ikke blive slået fra hvis du montere en 7 polet holder. Det samme gælder elektronisk åbning af bagklap. På en nyere bil, vil denne funktion blive slået fra, når man montere en cykelholder med 13 polet stik, for at undgå at man kommer til at åbne bagklappen mens cykelholderen er monteret.

På nogle biler vil montering af 13 polet stik bagpå, ændre bilens bremseegenskaber, ved at ændre på fordelingen af bremsekraft på for og baghjul.

Nummerplade til cykelholder (3. nummerplade)

Du skal være opmærksom på at hvis du transportere din cykel bag på bilen, uanset om det er med en cykelholder eller cykelstativ, så skal du have en ekstra nummerplade. Den nummerplade bliver også kaldet den 3. nummerplade, eller bare cykelplade. Grunden til dette er at bilens nummerplade, vil være helt eller delvist tildækket. En 3. nummerplade koster kun kr. 110,- (+ kr. 38 i fragt) og kan bestilles online på skat.dk.

Den 3. nummerplade kan altid kendes på at den er med røde bogstaver og tal. (Billedet af nummerpladen er fra skat.dk)

Sådan bestiller du 3. nummerplade

For at bestille din ekstra nummerplade, skal du bruge dit nemid, og bilens registreringsattest. Vær opmærksom på at hvis du har firmabil, eller en leaset bil, skal du bruge en kopi af den originale registreringsattest, som kun din arbejdsplads eller leasing firma har adgang til.

  1. Login ind på skat.dk med nemid
  2. Vælg motorregistret
  3. Klik på “Plader”, “Bestil specialplader” og “Bestil 3. nummerplade”
  4. Indtast dine kontroltal fra bilens regitreringsattest
  5. Gennemfør bestillingen og afvent posten.